Než se vinohrady zazelenají.
Je nejvyšší čas dokončit řez révy.
Jaro samý špagát: vážeme.
Vinná réva je v rukou vinohradníků kulturní plodina, kultivujeme její vrozenou bujnost liány.
DUBEN / vinohrad “slzí”
V dubnu začínají rašit očka, míza proudí révou a vinohrad “slzí”. Opozdilci dovazují vinohrady. Technika už nezahálí, drtí se, přiorává.
Vysazují se travní směsi do meziřadí, slouží jako zelené hnojení, po vzejití se zaválí nebo zaorají zpět do půdy.
Pokud máme větší plochu a stejně naladěné sousedy roznášíme do vinic feromonové lapače - odparníky k odlákání obalečů.
Silně koncentrovaná “vůně” samičích feromonů láká a mate samečky obaleče.
KVĚTEN / počátek “boje s časem”
Pro vinohradníka znamená počátek “boje s časem” - oteplení s sebou přináší rychlý růst letorostů i trávy v meziřadí a pod hlavičkami.
Je třeba udržovat vinohrady upravené, usnadní to veškerou následující práci.
Žádoucí je teplé počasí, aby letorosty pěkně rostly, stále ještě hrozí jarní mrazíky: “Žofie vína upije.”