Zimní sezóna přináší zklidnění
– ale ne zahálku.
Pevné, nepromokavé boty, kvalitní kožené rukavice a nabít elektrické nůžky – čas střihání révy vinné.
Mnohá ještě pomalu prokvášejí.
Vinař pravidelně obchází své hospodářství, aby koštoval a posoudil, zda je potřeba šarži stočit nebo použít čiřidlo.
Je čas ve svátečních dnech prozkoumat archiv, srovnat ročníky, připomenout si úskalí jednotlivých ročníků - je čas přípitků a dárkových vzorků, čas setkávání - rozhovorů nad vínem.
Prosinec je měsíc, kdy si vinaři doslova vychutnávají svou celoroční činorodou práci.
PROSINEC / Vína se vykreslují, nazrávají.
LEDEN / “mokrý leden, prázdné sudy”
Ve vinicích se ozývá kovový zvuk vibrujících drátů: střiháme!
Do vinohradů se vrací život, je potřeba hlavy ostříhat – provádí se řez révy vinné. A když u toho křupe pod kroky sníh a svítí slunko, jde to nejlépe od ruky.
Mezi řádky se kupí hromádky “ríví”, až přijde čas, podrtí se a zůstane ve vinohradě.
Sklepmistr bdí nad víny v hospodářství, vína se školí.
ÚNOR / Ve vinohradě se furt střihá.
Únorové mrazy snad už ani nikdo nečeká, ale chladné počasí s dostatkem vláhy – sněhu je ideální.
Dnes už mnozí vinaři vyžívají elektrické nůžky, je to běžné a dostupné - jeden předstříhává, druhý za ním “ríví” vytahuje - vystřihuje klasickými nůžkami z mezidrátí - ideální dělba práce.
Přímočará vína putují do lahví, složitější vzorky nazrávají.
Ve skladě se postupně zabydlují lahve vína nového ročníku.