VZÝVÁME POČASÍ: ó, kéž je podzim zářivý, teplý a slunečný a rána jemně zamlžená!
Podzim – máme pilno. Čas hroznů. Vinobraní.
Hraje se o čas.
Která odrůda se bude kdy sbírat, v jaké kondici, opět vše určuje počasí.
A nezanedbatelné jsou i plány vinaře – modré odrůdy na rosé nebo budou zrát v sudu pro výrobu hutnějšího červeného?
Chcete lehké bílé víno s nízkým alkoholem – je třeba pohlídat cukr v hroznech..
ZÁŘÍ / Vše určuje počasí.
Po bílovských hodech vinobraní hoří naplno.
ŘÍJEN / Vrcholí sběr.
Zvyklost bývala do 28. 10. mít dokončeno.
A je dost sběračů?
Zásadní otázka každého vinařství. Ruční práce se kombinuje se sběrem pomocí kombajnu. Efektivita je vysoká, kvalita mechanizovaného sběru se zlepšuje, doba sběru výrazně zkracuje.
Přes všechny výhody je však uvědomělý ruční sběr nedocenitelný. Ne každý hrozen patří do sklizně, pokud se objeví plíseň nebo hniloba, hrozen musí na zem.Zdravý hrozen je srdcem vína.
V provozovně je živo.
Zpracování hroznů či rmutu z kombajnového sběru musí být rychlé, aby se minimalizovala nežádoucí oxidace hroznů. Horka práci ztěžují, mošty pak divoce kvasí: výhodné je mít možnost chlazení. Pozvolné kvašení zachovává ve vínech bohatší senzorický profil.
LISTOPAD / Práce na vinicích se uzavírá.
Pokud to počasí dovolí, provádí se poslední přiiorání hlav nebo se do meziřadí vysévají směsi trav a bylin.
Vinohradník odpočívá, ke slovu se dostává především vinař-sklepmistr.
Vína se stáčí z hrubých kalů, postupně prokvášejí, některá leží na jemných viničních kalech, jiná putují do ležáckých dubových sudů.
Je potřeba vína ochutnávat, sledovat, jak se vyvíjejí, může se stát, že zbloudilá kvasinka pokazí celou šarži.
Není dobré nic uspěchat, narychlo vyčiřená, silně zasířená vína nepřináší pravý požitek z mladého vína - to má být čiperné, jakoby jemně perlivé s výrazným primárním aroma.