Nabídka vín s dodávkou k Vám domů.
Pokračujeme v usměrňování růstu vinice. Vylamují se zálistky, aby se hlava provzdušnila, osečkovávají se letorosty.
Nabídka vín s dodávkou k Vám domů.
Vinohrad jako zahrádka!
Nabídka vín s dodávkou k Vám domů.
Vinohrad jako zahrádka!

VZÝVÁME POČASÍ: ó, kéž je podzim zářivý, teplý a slunečný a rána jemně zamlžená!

Podzim – máme pilno. Čas hroznů. Vinobraní.

Hraje se o čas.
Která odrůda se bude kdy sbírat, v jaké kondici, opět vše určuje počasí.

A nezanedbatelné jsou i plány vinaře – modré odrůdy na rosé nebo budou zrát v sudu pro výrobu hutnějšího červeného?

Chcete lehké bílé víno s nízkým alkoholem – je třeba pohlídat cukr v hroznech..

více

ZÁŘÍ / Vše určuje počasí.

Po bílovských hodech vinobraní hoří naplno.

ŘÍJEN / Vrcholí sběr.

Zvyklost bývala do 28. 10. mít dokončeno.

A je dost sběračů? 

Zásadní otázka každého vinařství. Ruční práce se kombinuje se sběrem pomocí kombajnu. Efektivita je vysoká, kvalita mechanizovaného sběru se zlepšuje, doba sběru výrazně zkracuje.

Přes všechny výhody je však uvědomělý ruční sběr nedocenitelný. Ne každý hrozen patří do sklizně, pokud se objeví plíseň nebo hniloba, hrozen musí na zem.Zdravý hrozen je srdcem vína.

V provozovně je živo. 

Zpracování hroznů či rmutu z kombajnového sběru musí být rychlé, aby se minimalizovala nežádoucí oxidace hroznů. Horka práci ztěžují, mošty pak divoce kvasí: výhodné je mít možnost chlazení. Pozvolné kvašení zachovává ve vínech bohatší senzorický profil.

čtetě více

LISTOPAD / Práce na vinicích se uzavírá.

Pokud to počasí dovolí, provádí se poslední přiiorání hlav nebo se do meziřadí vysévají směsi trav a bylin. 

Vinohradník odpočívá, ke slovu se dostává především vinař-sklepmistr.

Vína se stáčí z hrubých kalů, postupně prokvášejí, některá leží na jemných viničních kalech, jiná putují do ležáckých dubových sudů.

Je potřeba vína ochutnávat, sledovat, jak se vyvíjejí, může se stát, že zbloudilá kvasinka pokazí celou šarži. 

Není dobré nic uspěchat, narychlo vyčiřená, silně zasířená vína nepřináší pravý požitek z mladého vína - to má být čiperné, jakoby jemně perlivé s výrazným primárním aroma.

více

Jaro. Léto. Podzim. Zima.
Celý rok s námi ve vinařství! 

Odebírejte newsletter Hrdina & dcera.

Úspěšně jste se přihlásili k odběru IMV Podcastu do e-mailu.
Oops! Něco se nepovedlo. Zkuste to prosím znovu.

Vína mizí, objevují se nová – ročníky, postupy, technologie, barvy a motivy etiket – jsme v pohybu – ať vám nezmizíme!

Pijte nás, čtěte nás:

Léto
Zima

Vinař Jaroslav Hrdina se výrobě vína věnuje od mladých let a nadále rozvíjí rodinnou tradici svých předků. V roce 2007 jsme začali existovat pod názvem Hrdina & dcera, pojmenování podtrhuje rodinný charakter firmy i nedílný ženský element.

Pečlivě vybíráme odrůdy k pěstování. Půda, poloha a tradice našeho katastru určují odrůdovou skladbu, nikoliv módní vlny a trendy.

Nabídka vín s dodávkou k Vám domů.

Představujeme pestrou paletu odrůd z našich viničních tratí.

Víno domů!

Vyberte si.
Doprava jde na nás – výběr odrůd je váš.

Ctíme čistotu a charakter každé odrůdy. Pestrá paleta chutí v proměně jednotlivých ročníků je pro nás velké dobrodružství – s radostí je sdílíme s našimi zákazníky.

Postup zpracování hroznů a výroby vína vždy určuje konkrétní vinařský rok – kvalita  vinných hroznů je zásadní a ovlivňuje podobu vín.

Možnost vzájemně odrůdy či ročníky kombinovat a mísit je přitažlivá hra, cuvée jsou živou součástí našeho vinného portfolia. Naturální řada vín svítí v nabídce osobitou vinětou.